Click on any thumbnail image to enter the gallery and view the images full size

Castle House department store in Sheffield opened in 1964 and was the pride of the Brightside and Carbrook Co-operative Society.  Designed by the Co-operative Society in-house architect G S Hay, who took his inspiration from the Sears Roebuck Store in Irving Park, Chicago.  The store finally closed its doors in 2006 and was given a Grade II listed status by English Heritage.

The Board Room features original wood paneling.  The unique teak veneered horse shoe meeting table was designed for the room and the light canopy reflects the same shape as the table.  The inside of the door and the inside of the meeting table feature padded black leather.  The drinks cabinet is perhaps a reminder that for some of those important Board Room meetings a privileged few may also have been treated to the odd glass of brandy.

All of the above photographs were taken in September 2014,  8 years after the store closed.

Click HERE to view images of the central spiral staircase in Castle House

Click HERE to view images of features inside Castle House

Click HERE to view images of Castle House Restaurant

Click HERE to view images of signs at Castle House

Click HERE to view images outside Castle House

 

Advertisements

Castle House | Board Room

16 thoughts on “Castle House | Board Room

  1. Pingback: Castle House – Features | Little Bits of Sheffield

  2. Pingback: Castle House – Restaurant | Little Bits of Sheffield

  3. Pingback: Castle House – Signs | Little Bits of Sheffield

  4. Pingback: Castle House – Stairs | Little Bits of Sheffield

  5. Pingback: Castle House | Little Bits of Sheffield

    • Thanks. I am happy with how these turned out. It was tricky lighting. One wall has a window running the full length and these were taken on a bright day.. I’m sure there are few rooms designed now with such an austere and overwhelming amount of wood paneling! The building is usually closed to the public. so it was great to be allowed in to take these photographs. . Best wishes, Mr Cafe 🙂

    • Thanks. It did feel like I was walking back in time and yes it could be the operations room for a Bond villain. Of course the table would need to turn into a high tech map of the world and the wooden paneling would reveal a secret door and a number of screens and control panels with lots of meaningless flashing lights… 🙂

    • I’ve never seen a room like it. The building was designed by the coop in house architect who based the over all building design on the Sears building in Chicago. The main shopping floors had no windows so that shoppers remained focused on shopping! I wonder if the board room also took inspiration from the same building? I can find little information about it. I enjoyed taking the photographs. It was a bit of a challenge with the natural light falling from one side but I was happy with how they turned out. Thanks for your comment.

    • I went to Castle House a few times while Festival of the Mind was on. I did the tour which took us to the Board Room. I went back later when there was no one else around to take these photographs. I could have spent a much more time at Castle House. I posted a lot of photographs on Little Bits of Sheffield. There were so many opportunities for any keen photographer although perhaps a bit tricky with so many people milling about! The building was great but I also really enjoyed the three floors of festival stands and activities.

  6. I remember Castle House well from my childhood. The wonderful staircase that I ‘glided’ down pretending I was a princess and the silver service restaurant. It was a holiday treat to go there and be served tea in metal teapots by the ladies in white pinnies . I remember vividly the day we went and the restaurant had gone self service. We turned around and never went again

    • Hi ZoeB, Thanks for taking time to leave your comments. It is great to hear how Castle House played a part in your youth. I can understand how self service might no longer feel like a treat in the same way as silver service.
      The restaurant has a very memorable concrete ceiling and I can imagine how the whole restaurant and the grand staircase would place very powerful images into your unique childhood memories. It must have felt very special.
      It is now a listed building filled only with memories. Maybe someone will find a use for the building although I don’t suppose it will ever again occupy a place in peoples hearts the way that it did as the COOP.
      Thanks and best wishes, Mr C 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s